15 Mart 2016 Salı

ARTVİN GÖĞE KOMŞU TOPRAKLAR-1


Merhaba Sevgili Dostlarım,
 Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe'nin daveti ve sevgili madalyalı şefimiz ,Artvinli  Nazmiye Özdemir Meriç'in günler öncesinden hazırlıklarına başladığı organizasyonu, ünlü gurme ve mekan bloggerı dostlarımızla birlikte 5-7 Şubat tarihleri arasında gerçekleşti. Karadeniz'in incisi,sıcak kanlı insanları ,doğal güzellikleri ve yöresel yemekleriyle  güzel bir şehir olan Artvin'e geldik.

Artvin'i benim burada anlatmam kesinlikle yetmez sizin de gelip insanları ile tanışarak burayı tanımanızı ve tanıtmanızı  isterim..

Yolculuğumuzun başlangıç noktası 17 kişilik blogger dostumla birlikte Sabiha Gökçen havalimanıydı. Daha önce de Artvin'i gezme fırsatım olmuştu fakat bu ziyaretim de olduğu kadar detaylı değildi. Yolculuğa başlarken çok heyecanlıydım.
Uçağa binerken hava oldukça yağışlı ve soğuktu.İniş noktamız ,Trabzon havalimanıydı .Yolculuğumuzun  biraz sarsıntılı geçmesine rağmen indiğimizde havanın güzel olması bize herşeyi unutturdu. 1,5 saat süren uçak yolculuğu sonrası Trabzon Havalimanına iniş yaptık.

Havalimanın da bizi bekleyen araçla Artvin'e ulaşmak üzere yola koyulduk. 4 saat süren yolculuğumuz keyif ve merakla başladı .Trabzonda bir miktar acıkan karnımız doyurmak üzere meşhur ,Trabzon ekmeği ve tereyağı alarak yolumuza devam ettik.Çok lezzetliydi.

Doğu Karadeniz Dağları üzerinde yer alan Artvin İli’nin doğusunda Ardahan, güneyinde Erzurum, batısında Rize, kuzeybatısında Karadeniz, kuzeyinde Gürcistan Cumhuriyeti bulunmakta.
Artvin, arazi bakımından genel olarak dağlık. İlin Arhavi ve Hopa İlçeleri, Karadeniz ile denize paralel uzanan Doğu Karadeniz Dağları arasında kalan dar bir düzlük alan üzerine kurulu. İlin Karadeniz’e olan kıyı uzunluğu 34 kilometre. Kıyıdan iç bölgelere doğru gidildiğinde arazinin birden yükseldiği görülmekte.
Artvin, ilini ikiye bölen Çoruh nehri, dik yamaçlı uzun vadileri, 3900 metreye kadar yükselen birbiri ardına sıralanmış yüksek dağları, balta girmemiş doğal ormanları, yüksek dağların doruklarında Krater gölleri, Karagülleri, yeşil yaylaları, fauna ve flora zenginliği, tarihi kilise, kale ve kemer köprüleri, geleneksel mimarisi ve festivalleri ile çeşitli turizm değerlerini içinde barındıran otantik bir turizm beldesidir.
İlçeleri ise Artvin (merkez), Ardanuç, Arhavi, Borçka, Hopa, Murgul, Şavşat, Yusufeli. 





Güzel bir sohbet eşliğinde yol devam ederken hava oldukça kararmıştı.Yolculuğumuz Belediye'nin tesisi Çoruh Marina Sosyal TesislerARTVİN SOFRASInda son buldu.Bizi Belediye Başkan yardımcısı Erkan Yazan beyefendi ve yöresel yemeklerle donatılmış güzel bir sofra karşıladı.

Mekana girişimiz folklorik kıyafetli gençler ve tulum eşliğinde oldu. Artvin halkı'nın güler yüzlü ve sıcak karşılaması hepimizin çok mutlu etti.

Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe kayak yaparken küçük bir kaza geçirdiği için bizimle telefon ile bağlantı kurarak hoşgeldin dileklerini iletti.

Turşu kavurması,lahana sarması,bayılmış olduğum cevizli şekerli kete,kavurma,lor çorbası,Puçiko(etli fasülye),Mısır ekmeği (kaymaklı),Kuzu etli güveç


Siron yemeği,hasuta ,ev kesme makarnası,üzüm papası 

İşletme müdürün'den aldığım üzüm papası tarifi

4 bardak su
1 bardak üzüm pekmezi
1 bardak buğday nişastası pişirilerek elde edilen tatlı hem çok yararlı hem de çok lezzetliydi.


Hasuta tarifi
1 su bardağı üzüm pekmezi
yarım su bardağı un
3 su bardağı su


Püf noktası ise pişirdikten sonra kase'nin dibine tereyağı konur ve sıcak sıcak dökülen muhallebi kıvamlı karışım kaseye döküldüğünde tereyağı üst kısıma çıkar :)) Afiyet olsun


Yemeklerimizi yedikten sonra bize halkoyunları ekibi atabarı müziği eşliğinde gösteri yaptı ve bilenler oyunlara eşlik etti.Çok keyifli bir geceydi.Devamında çaylarımızı yudumlamak ve sohbet etmek üzere soba başında  şark sofrası kısmına geçtik.  Erkan Yazan ile Artvin hakkında uzun uzun sohbet ettik.




Üzüm pestili,cevizli sucuk ,lokum çayımızın, kahvemizin yanında verilen ikramlardı.


İlk gece konaklamış olduğumuz Serender Evlerinde  odama gece karanlığında girdiğim için dışarıdaki doğa'nın farkında değildim.Sabah uyandığımda muhteşem bir manzara ile karşılaştım.

Artvin Belediyesi bünyesinde yeralan, baraj gölü manzaralı,Marina konaklama tesisleri yüksek ahşap ayaklar üzerine yapılanan bungolovlardan oluşuyor.Tesiste konaklama için her biri 2 yataklı ,toplamda 44 yatak kapasiteli,22 adet serender tipi ev mevcut.



Kahvaltı yapmak üzere dün akşam yemek yediğimiz Artvin Sofrası'na doğru ilerledik.Fakat bu muhteşem manzara karşısında resim çekmeden durmak olmazdı. )))




 Kahvaltıda yine yöresel tatların ağırlıklı olduğu bir menü vardı.1. gün programımız çok yoğun olduğu için kahvaltımızı alıp hızlıca mekandan ayrılmamız gerekiyodu.



Kuymaklı ,el açmalı börekli  ,keteli kahvaltımızı tamamladıktan sonra hızlıca harekete geçerek otobüsümüze bindik.

Bu arada ziyaretimize Artvin Belediye Başkanı'nın eşi Hacer Hanım ve kadın kolları başkanı Reyhan Güneri geldi. Onlarla da  sohbet etme fırsatı bulduk.

Kuymak tarifi
2,5 çorba kaşığı tereyağı  
 1/2 su bardağı mısır unu 
 1,5/2 su bardağı sıcak su 
 1 su bardağı kolat peyniri  
 bir fiske tuz      
Tereyağı eritilir, mısır unu ilave edilir. Yakmadan hafifçe kavrulur, sıcak su ilave edilir, karıştırılır. Rendelenmiş peynir de katıldıktan sonra peynir eriyinceye kadar karıştırılır, sıcak sıcak servisi yapılır.   Afiyet olsun:))


Program çok yoğun olduğu için hızlı hareket etmemiz gerekti.İlk olarak Deriner Barajı gezimiz vardı.Ekibimize özel izin olduğu için barajın tüm kontol ünitelerini de gezme fırsatımız oldu.

Barajın Şantiye şefinden aldığım bilgiye göre ;

Deriner Barajı, Çoruh Nehri üzerinde, enerji üretmek amacıyla 1998 yılında inşasına başlanmış bir barajdır. Sahip olduğu 249 metre gövde yüksekliği ile Türkiye' nin en yüksek, Dünya' nın 6. yüksek barajıdır. Deriner Barajı ve HES, Doğu Karadeniz Bölgesinde Çoruh Nehri üzerinde ve Artvin İl Merkezini Erzurum İl Merkezine bağlayan Devlet Karayolu üzerindeki köprünün 5 km membasındadır.


Çoruh Nehri'nin Üçüncü Gerdanlığı

TBMM 75. Yıl Muratlı ile Borçka Barajlarından sonra Çoruh Nehri’nin üçüncü gerdanlığı olan Deriner Barajı, ülkemizde üretilen hidroelektriğin % 6’sını karşılıyor. 1 milyar 400 milyon Amerikan Dolarına mal olan barajda 1 milyar 970 milyon m3 su depolanmaktadır.



Baraj 2012 yılında kullanılmaya başlanmış.

Bu arada Artvin'den güzel anılarla ayrılmak üzere, bıkmadan usanmadan resimlerimizi çeken Artvin Belediyesi Basın Yayın bölümünde çalışan arkadaşımız  Muhammet Emin'e de çok teşekkür ederiz :)

Artvin Göğe Komşu Topraklar yazımın devamını daha sonra sizlerle paylaşacağım.
Daha yazacak çok şey var :))

Sevgilerimle......



15 yorum:

  1. çok güzelllll...bayıldım..

    YanıtlaSil
  2. Harikasın. Süper bir yazı devamını bekliyoruz.

    YanıtlaSil
  3. Harikasın. Süper bir yazı devamını bekliyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Birgül ablacım yazmaya başladım bile :))

      Sil
  4. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Kalemine sağlık canım bu gezide seni tanımakta keyifti sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim bende sizleri çook sevdim güzel etkinliklerde buluşmak dileğiyle...

      Sil
  7. Aylin'ciğim kalemine sağlık,keyifle okudum yazını..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Aylin'ciğim kalemine sağlık,keyifle okudum yazını..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Teşekkür ederim daha yazacak çok şey var ☺☺☺ sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  10. Teşekkür ederim daha yazacak çok şey var ☺☺☺ sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  11. yazılarınızı ve artvine has yemek tariflerinizi çok beğendim.Devamını bekler,başarılar dilerim.Sevgiler

    YanıtlaSil